Menu Close

Ochtenddienst zondag 29 mei 2022

Naar aanleiding van Johannes 14:18

Rode draad door de preek:
Zonder Jezus ben je onherstelbaar kwetsbaar. Hij weet welke ‘rouw’ er is bij verlies. En Hij belooft daarbij te zijn op de manier van de andere Trooster. Door Hem blijf jij en blijft Zijn kerk in leven.

 • Gods zorg voor wezen: Psalm 146; Deuteronomium 24; Psalm 82
  Vier rouwtaken van Manu Keirse. (uit: Helpen bij verdriet en verlies)
  1. De werkelijkheid van het verlies onder ogen zien
  2. De pijn van het verlies ervaren
  3. Je aanpassen aan de wereld na dit verlies
  4. Weer leren genieten en herinneringen bewaren
 • Kun je, als het gaat om wat er in de kerk verandert, iets met deze rouwtaken?
 • We kunnen God niet zien. Wel kunnen we soms zijn aanwezigheid en liefde ervaren door bepaalde gewoontes, rituelen, objecten en mensen waar we aangehecht zijn geraakt. Die emotionele band laat je niet zomaar los. Wie of wat heb je nodig wanneer je toch verplicht bent daar afscheid van te nemen?
 • Hoe kun je Gods Geest hierin aan het werk zien?
 • Troosten bij rouw betekent er zijn, luisteren, aanvoelen, met de rouwende meebewegen. Niet goedkoop adviseren. En mensen de tijd geven. Kun jij er zo voor een ander zijn? Ook in Gods naam die is: Ik ben en ik zal er zijn.?
 • Jezus komt terug en blijft bij de gelovigen op de manier van de ’ Parakleet: De hulp. De Bijstand. De ‘Advocaat’, ‘De ‘Trooster’ De Heilige geest is dus Hij die bijstand biedt in een hulpbehoevende situatie. Heb je daar ervaring mee?
 • Rouwen, en dan vooral de emoties die daarbij om de hoek komen, vinden we soms lastig voor onszelf of voor onze omgeving. Kan het je helpen als je bedenkt dat rouwen een normaal, gezond en noodzakelijk aanpassingsproces is na een betekenisvol verlies?