Menu Close

Ochtenddienst zondag 3 juli 2022

Naar aanleiding van Rechters 6:1-24

Rode draad door de preek:
In een godvergeten samenleving roept God Gideon tot de daad en belooft bij hem te zijn in dienst van de vrede.

  • Gideon is aanvankelijk een soort onderduiker in een samenleving die aan God niet meer denkt, een godvergeten samenleving. Maar als hij door God wordt aangesproken komt hij tot grote daden. Wat is jouw plek in onze godvergeten samenleving?
  • Bemoedigen doet goed. God noemt Gideon een held terwijl hij zich zo niet voelt. God noemt ons ’heiligen’ terwijl we ons bepaald niet heilig voelen. Kun je die bemoedigende stijl inzetten als lid van de gemeente naar je broeders en zusters?
  • Bij een roeping denken ’waarom ik?’ is dus niet vreemd. Hoe kan deze geschiedenis je helpen om over een roeping na te denken? Denk daarbij ook aan de belofte: God is bij je.
  • God kan altijd ‘jonge helden’ als Gideon gebruiken. Wat leer jij van Gideon?
  • Gideon is eerste in Bijbel die deze klacht zo uit:’ als God een God van liefde is, waarom is er dan zoveel ellende in de wereld? Uit de reactie van de engel blijkt dat hij de verantwoordelijkheid daarvoor teruglegt bij Gideon. Wat vind je daarvan?