Menu Close

Ochtenddienst zondag 23 oktober 2022

Naar aanleiding van Genesis 14

Rode draad door de preek:
Je krijgt te maken met geweld in je omgeving waar je je niet altijd afzijdig van kunt houden. Maar je kunt er wel christelijk mee omgaan en daarop Gods zegen verwachten.

  • Lot is steeds verder van huis geraakt, afgegleden tot in Sodom toe, en nu zowat terug in Ur, terug bij af. Maar dat betekent nog niet dat hij daarom is afgeschreven. Achter deze actie van Abram klopt het hart van een God die ook van Lot houdt. Wat zegt je dat als het gaat om je houding naar die gemeenteleden die zover afgegleden zijn dat ze er voor je gevoel niet meer bij horen?
  • Hoe ga jij om met conflicten in je eigen omgeving? Welke rol spelen God en je geloof in Hem daarin?
  • Herken je dat openheid naar de wereld ook als effect kan hebben invloed daarvan op je denken en doen? Kun je dat aanwijzen? Is dat altijd negatief?
  • We kunnen niet al het geweld in de wereld te lijf gaan. Maar welke redenen heb je als in je omgeving – op je werk, in de familie, in de buurt – ziet dat mensen onschuldig en weerloos worden weggezet – verbaal, psychisch of fysiek – om je te verschuilen?
  • Herken je de flinterdunne scheidslijn tussen rechtvaardigheid en eigenbelang? Hoe maak je voor jezelf het onderscheid?
  • Denk eens even na: heb jij nooit iemand subtiel weggezet omdat dat je beter uitkwam? Bid of God je het inzicht wil geven om het onderscheid te maken tussen schijnbare rechtvaardigheid en eigenbelang.