Menu Close

‘Gelovig én rechtvaardig zijn, daar komt het op aan’

Paul Doth over de Bijbels in Brazilië

‘De gevangenen zongen een aantal liederen. Uit volle borst. Onvergetelijk om dat mee te maken!’ Paul Doth heeft de Braziliaanse gevangenis waar dit gebeurde voor altijd op zijn netvlies staan. Wat bracht hem daar, en waarom voert het NBG actie voor een project in de Amazone?

‘Brazilië is een totaal ander land dan Nederland of België’, zegt Paul Doth, Hoofd International Programme van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). ‘Hier kunnen mensen terugvallen op allerlei sociale voorzieningen. In Brazilië is dat afwezig. Ik kwam op mijn reis mensen tegen die niet eens als inwoner van het land geregistreerd staan. En als zo iemand dan bij een ziekenhuis aanklopt om hulp, wil de dokter jou waarschijnlijk niet behandelen tenzij je veel geld betaalt.’

Een integrale manier van werken met de Bijbel

In juli bezocht Doth het land met NBG-voorzitter Karin van den Broeke. Doel van het bezoek was: zicht krijgen op wat in het Engels ‘holistic ministry’ heet. Deze holistische aanpak – ook wel ‘integrale aanpak’ genoemd – wil de héle mens bereiken, wil het Woord brengen én het Woord doen, in één beweging. Het Braziliaans Bijbelgenootschap, Sociedade Bíblica do Brasil (SBB), heeft daar ervaring mee. In allerlei projecten wordt samengewerkt met kerken, de overheid en hulpverleners. ‘In Nederland en Vlaanderen zijn we dat niet gewend, terwijl wereldwijd allerlei Bijbelgenootschappen zo werken’, zegt Doth. ‘Ook in ons land kan zo’n aanpak goed zijn voor mensen die het moeilijk hebben. Bijvoorbeeld voor migranten of voor klanten van de Voedselbank.’
‘Je kunt mensen niet Gods zegen toewensen, zonder zelf te laten zien dat je je ook voor recht inspant’, zei directeur Erni Siebert van het SBB tegen Doth en Van den Broeke. ‘Dat raakte ons’, zegt Doth, ‘omdat we veel te zien en te horen kregen over hun integrale werkwijze. Ongeregistreerde mensen bijvoorbeeld, die geboren zijn in het oerwoud, krijgen hulp om zich alsnog te registreren.’